Η έμφαση στη χειρονομία ως βιωματική σύνδεση ανάμεσα στην ψυχή και τη φύση, το σύμβολο ως δίαυλος επικοινωνίας με το μυθικό παρελθόν, ο κοινωνικός και υπαρξιακός προβληματισμός ως αντίβαρο στον ατελέσφορο φορμαλισμό και ως μέσο αποκατάστασης της ανθρωπιστικής διάστασης της τέχνης που χάθηκε με τον μοντερνισμό είναι μόνο ένα μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη.
Ο Νίκος Κόκκαλης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1966. Από το 1984 έως το 1989 φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στα εργαστήρια Ζωγραφικής του Δημήτρη Κοντού και Βαγγέλη Δημητρέα. Το διάστημα 1993- 1995 διετέλεσε μεταπτυχιακός Υπότροφος Εσωτερικού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με επόπτη καθηγητή το Νίκο Κεσσανλή.
Από το 1996 έως το 2002 σκηνογραφεί για το «Θεατρικό Εργαστήρι Φαίακες», ενώ το 2006 με την Μαριλένα Κοσκινά δημιουργούν την ομάδα ΟΚΚΟ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω της Τέχνης. Το 2016 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τίτλος διατριβής: «ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ- Η χρήση της ελάχιστης φυσικής φωτεινής πηγής σε διαδραστικές βίντεο – εγκαταστάσεις» με επιβλέπουσα την Μαριάννα Στραπατσάκη, ενώ από το 2017 εργάζεται στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Έχει πραγματοποιήσει 9 ατομικές εκθέσεις και πάνω από 25 σκηνογραφίες.